About me

Als kind werd Kik Scheele niet blij van een doorsnee kettinkje met een hanger van een lieveheersbeestje.
Liever reeg ze er zelf een van Zeeuwse bloedkoralen kralen met daaraan een Kaurischelp, ooit betaalmiddel van de Masai in Kenia.
Die eigenheid en excentriciteit kwamen uiteraard niet uit de lucht vallen: vader Pim Scheele runde een bewogen huisartsen praktijk op de Wallen en moeder Ted Scheele was de eerste vrouwelijke visagiste van Amsterdam. Voor Kik's geboorte was Pim als hospik naar Papoea Nieuw Guinea uitgezonden waar hij een voorliefde ontwikkelde voor etnografica. Het ouderlijk huis op de Prinsengracht staat er zo bomvol mee dat er wat asmat schilden zijn verhuisd naar Kik's studio een paar deuren verderop. Ze werkt er aan haar styling en setdressing opdrachten. Zo kleedde ze vele showrooms aan voor Tommy Hilfiger, deed fotoshoots voor buitenlandse conceptuele bladen en deed afgelopen zomer de styling voor de videoclip van de Ierse band U2. Allemaal fijne opdrachten maar sieraden blijven haar grote liefde.
Zes jaar geleden begon ze haar eigen label Acul, de naam van haar oudste zoon Luca achterstevoren gespeld.

Kik zoekt graag op veilingen en markten in Nederland maar eigenlijk vooral in Marokko, Bali, India, Thailand naar oude sieraden die ze vermaakt of uit elkaar haalt en de onderdelen in nieuwe sieraden verwerkt. ''Plus dat ik al mijn hele leven lang stenen, schelpen, kokosnootjes, kralen, haaientanden en amuletten uit Rajasthan verzamel. Die kan ik nu allemaal toe passen in mijn sieraden. ''Ze werkt alleen met echt 14 krt 18 krt en 22krt goud. ''Het idee dat dat materiaal duizenden jaren onder de grond kan liggen en het dan bij opgravingen nog steeds dezelfde kwaliteit heeft vind ik zo mooi. Goud verliest nooit zijn waarde en als na vijf jaar je smaak is veranderd en die ring toch niet meer zo bij je past laat je omsmelten en maak je er bijvoorbeeld een hanger van".

Snuffelen door haar sieraden collectie maakt hebberig. Haar kenmerkende koralen handjes bijvoorbeeld, voorzien van een mini gouden armbandje waar een koralen olifantje aan hangt, zijn een begrip onder haar fans. Een ring met een zelf gegoten tijgerkop, 'trouwringen' van donker Jade met bamboe, en hangers van heilige sunrise shells uit Hawaii-'ze worden heel af en toe gevonden na een storm'-verraden haar liefde voor exotische sieraden.
Na bijna twintig jaar in de modewereld is Kik zich gaan storen aan de vluchtigheid en de hoeveelheid spullen die tegenwoordig met zo'n snelheid wordt aangeboden.''heeft iemand een mooie tas, wil de ander hem ook, en op een gegeven moment loopt iedereen met dezelfde spullen,''Het versterkte haar behoefte aan unieke sieraden, vaak maakt ze in overleg een unieke ketting, hanger of oorbel voor een persoon.
Ze heeft een trouwe schare klanten die net als zij van symbolische sieraden houden.

''Het klinkt vast zweverig maar ik zegen mijn sieraden met good luck. Zo maakte ik laatst een ring voor een man als cadeau voor zijn vrouw na de geboorte van hun derde dochter. Bij het inpakken van de ring stop ik daar iets van liefde in. Ik hou ervan om het verhaal rond te maken, soms zitten er oude sieraden in verwerkt, dan maak ik het sieraad energetisch weer schoon wordt door middel van wierook en salie''. 


Fiona Hering

Het Parool, 14 oktober 2017